Titel
Cultuurhistorische Hoofdstructuur Zuid-Holland: 1b Archeologie waarde

Samenvatting
De aangegeven archeologische waarden betreffen zowel bekende vindplaatsen als ook gebieden met een zekere archeologische verwachting.
In de eerste plaats zijn aangegeven de bekende terreinen van zeer hoge en hoge archeologische waarde die op de, in december 1994 uitgebrachte Archeologische Monumentenkaart Zuid-Holland zijn opgenomen. Deze terreinen van zeer hoge (rood) en hoge archeologische waarde (oranje) herbergen vindplaatsen die vrijwel de gehele archeologische bewoningsgeschiedenis omvatten. Een GIS-bestand geeft per terrein nadere informatie over aard en waardering.
In de tweede plaats zijn, in vier categorieën, gebieden aangegeven met een zeer grote en een redelijke kans op het aantreffen van archeologische sporen. Het gaat hierbij enerzijds om concreet te begrenzen geologische en/of bodemkundige structuren en anderzijds om complexen waarbinnen weer fijnmaziger structuren te onderscheiden zijn met kansen op archeologische sporen.

Lang niet alle archeologische sporen zijn met eenvoudige middelen te karteren. Vaak zijn ze aan het oppervlak niet of moeilijk te herkennen. In dit gebied, waarin allerlei afzettingen boven elkaar liggen, kunnen de waarden zelfs diep onder het maaiveld begraven liggen. Dit alles maakt dat het zelfs met intensieve karteringen onmogelijk is om een volledig beeld te krijgen van alle aanwezige archeologische waarden. In de archeologische monumentenzorg worden daarom methoden ontwikkeld waarmee de kans op de aanwezigheid van archeologische waarden kan worden voorspeld ofwel waarmee indicaties kunnen worden gegeven over de aanwezigheid daarvan: de zogenaamde indicatieve of verwachtings-waarde. Deze methoden berusten op het gegeven dat mensen in het verleden voor hun activiteiten geschikte plekken in het landschap uitkozen. Een analyse van bodem en geologie in relatie tot de bekende vindplaatsen geeft inzicht in hun keuzes en daarmee inzicht in de waarschijnlijke verspreiding van nog niet bekende vindplaatsen.
De toekenning van een zeer grote kans of een redelijke kans op het aantreffen van archeologische sporen heeft in het algemeen betrekking op de dichtheid van archeologische sporen die in een bepaald gebied verwacht wordt. Gebieden met een lagere en dus niet op de kaart aangegeven verwachtingswaarde behoeven echter niet leeg te zijn. Het is zeer wel mogelijk dat juist daar verschijnselen aanwezig zijn als grafvelden, heiligdommen, resten van agrarische systemen en depotvondsten, die op grond van een analyse van de bodem moeilijk of niet voorspelbaar zijn.

De werkelijke situatie is vaak veel ingewikkelder dan hier op kaart kan worden weergegeven. Het kaartbeeld moet dan ook als indicatief voor het voorkomen van archeologische waarden worden beschouwd.

Gebruiksvoorwaarden
Geen beperkingen voor gebruik binnen en buiten de provincie.

Bronhouder
Bureau Cultuur, Directie Maatschappij en Bestuur, Provincie Zuid-Holland

Datum bronbestand
Januari 1997.

Schaal
Circa 1:50.000.

Gebied
Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Procesgeschiedenis
Kaart opgeteld op basis van bestaand bronnenmateriaal, geactualiseerd en aangevuld met veldwerk. De kaart is voorbereid door een team van deskundigen. Daarbij vindt - per regio - overleg plaats met betrokken gemeenten, waterschappen, historische verenigingen en overige belanghebbende instellingen. De provinice stelt de CHS tenslotte definitief vast.

Geografische nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid varieert per onderwerp tussen de 5 en circa 50 meter.

Thematische nauwkeurigheid
Generalisatie op basis van topografische kaart 1:50.000.

Copyright
Provincie Zuid-Holland

Algemeen