Duinlandschap, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

Het huidige duinlandschap van de regio Voorne-Putten en Goeree-Overflakke is na 1200 gevormd. Aanvankelijk lagen meer westelijk 'oude' duinen en strandwallen, die in perioden van verhoogde zeeactiviteit werden opgeruimd. Onder invloed van veranderende zeestromingen en de wind werden vervolgens de tegenwoordige 'jonge' duinen gevormd. Rond 1600 vormde het duinlandschap op zowel Voorne als Goeree een aaneengesloten gebied met nog slechts enkele openingen.

Het duinlandschap bevat elementen uit verschillende perioden. In het Voornse duinlandschap vinden we bijvoorbeeld 19de-eeuwse duinontginningen en 20ste-eeuws bos. Aan de binnenrand ligt landgoedbos tot zo'n 200 jaar oud, zoals bij Kranenhout (Oostvoorne). Zeer recent zijn het Groene Strand van Voorne, ontstaan na afsluiting van de Brielse Maas (1951) en een groot deel van het strandlandschap van de Kwade Hoek aan de noordkant van Goeree.

De Goereese duinen hebben een herkenbare histrische opbouw van oost naar west. Aan de oostkant liggen lage, beweide 'oudere jonge duinen'. Deze Westduinen, Middelduinen en Oostduinen zijn tot 7 m hoog. Dan komen de 'strandpolders' en uiteindelijk de 'jongere jonge duinen' die tot zo'n 18 m hoog zijn.

Bijzonder is het schurvelingenlandschap aan de binnenduinrand. In de middeleeuwen werden de akkers daar omgeven met beplante, ongeveer één meter hoge walletjes, bedoeld tegen stuivend zand en als veekering: schurvelingen.

Op Voorne zijn in het duingebied enkele winddijken aangelegd tegen stuivend zand, zoals de Pietersdijk bij het vroegere Windgat. Er zijn ook dijken overstoven zoals de dijk aan de westkant van de polder Oud-Rockanje (Duinzoom).

terug naar 'duinlandschap, algemeen'