Atlas Cultuurhistorische Hoofdstructuur vernieuwd

De Atlas van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur is in 2016 vernieuwd. Na verwerking van inspraakreacties is deze vernieuwde atlas vastgesteld door Provinciale Staten op 14 december 2016 en van kracht sinds 12 januari 2017.
Deze actualisatie betreft in hoofdzaak het onderwerp archeologie (kaarten 1a en 1b van de atlas), te weten:

  • de bekende archeologische terreinen en
  • de verwachte archeologische waarden.
  • Bekende archeologische waarden: Er zijn in totaal circa 700 archeologische terreinen van provinciaal belang. De laatste kartering van deze terreinen dateerde uit 2007. Er zijn sindsdien nieuwe onderzoeksgegevens beschikbaar gekomen, met name van gemeenten. Ook zijn ruimtelijke veranderingen opgetreden, bijvoorbeeld door verstoringen en opgravingen. Hierdoor is ongeveer 20 procent van alle terreinen herbegrensd, waarbij per saldo hun oppervlakte met ongeveer 10 procent is afgenomen.
    Verwachte archeologische waarden: De meeste archeologische waarden zijn niet zichtbaar of bekend. Hiervan wordt daarom een verwachtingswaarde aangegeven, op basis van de plaatselijke situatie van bodem, geologie en bekende archeologische informatie. Met behulp van nieuwe geologische gegevens zijn de archeologische verwachtingswaarde nu herbegrensd en ook voorzien van een diepte-aanduiding. Hierdoor kan nauwkeuriger worden aangegeven of sprake is van een archeologische verwachting.
    Voor meer info over diepte-aanduiding archeologie: Archeologie kenmerken / algemeen.

    Verder zijn ook de historische landschaps- en nederzettingsgegevens (kaarten 2a/b en 3a/b) in de Cultuurhistorische Atlas gecontroleerd en waar nodig bijgewerkt.
    Tenslotte zijn nu via deze atlas ook raadpleegbaar:

  • alle rijksmonumenten in Zuid-Holland (kaart 3b)
  • alle beschermde stads- en dorpsgezichten in Zuid-Holland (kaart 3b)
  • de provinciale Erfgoedlijnen (kaart 4)