Werelderfgoed
Cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is, kan door de Unesco aangewezen worden tot werelderfgoed. Zuid-Holland kent één (defintief) aangewezen werelderfgoed: het molengebied van Kinderdijk. Hiervoor bestaat ook een definitieve begrenzing, welke is opgenomen op de CHS-kaart.
Daarnaast zijn er drie werelderfgoederen genomineerd voor aanwijzing: de Romeinse Limes, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Van Nellefabriek in Rotterdam.
Beleid
Het werelderfgoed van Kinderdijk is onderdeel van het gelijknamige provinciaal kroonjuweel Kinderdijk, en als zodanig beschermd via de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (par. 3.5 Instandhouding en versterking van het cultureel erfgoed) en uitgewerkt in de Verordening Ruimte (art. 2.2 Regels voor ruimtelijke kwaliteit).
De potentiële werelderfgoederen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (tevens aangewezen als provinciaal kroonjuweel Nieuwe Hollandse Waterlinie / Diefdijk) zijn ook beschermd via de Verordening Ruimte; respectievelijk art. 2.4.4 Archeologie en Romeinse Limes en art. 2.2 Regels voor ruimtelijke kwaliteit.
Aanvullend bevat ook de Kwaliteitskaart van de Visie Ruimte en Mobiliteit richtpunten voor de werelderfgoederen van Kinderdijk, de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.