Beleidskaart

Provinciaal belang cultuurhistorie
De provinciale kaart voor cultuurhistorie is gemaakt voor het gehele provinciale grondgebied (zie kaartlagen 1, 2 en 3). Echter, niet alle cultuurhistorische waarden zijn direct van ‘provinciaal belang’. Er is sprake van een specifiek provinciaal belang - en ook doorwerking in beleid - in het geval van:
- gebieden van provinciaal belang (kroonjuwelen, werelderfgoed)
- thema’s van provinciaal belang (archeologie, molens, landgoederen/kastelen, erfgoedlijnen)

Dit cultureel erfgoed van provinciaal belang is aangegeven op deze beleidskaart. Vaak sluit dit provinciaal belang aan op het rijksbelang. Bijvoorbeeld:
- binnen de provinciale kroonjuwelen liggen veel stads- en dorpsgezichten en rijksmonumenten
- rondom de rijksbeschermde molens en buitenplaatsen ligt een zogenaamde molen- of landgoedbiotoop

Hiermee beoogt de provincie de bredere context van de ruimtelijke kwaliteit van dit erfgoed te behouden en te versterken.

Beleid
Het beleid voor cultureel erfgoed van provinciaal belang is aangegeven bij de onderscheiden categorieën op deze kaart (zie legenda). De basis voor dit beleid is vastgelegd in de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (i.h.b. par. 3.5 Instandhouding en versterking van het cultureel erfgoed en par. 4.3.5 Archeologie). Voor de meeste cultuurhistorische waarden van provinciaal belang zijn in de Verordening Ruimte meer specifieke planologische richtlijnen opgenomen.

Daarnaast is het cultureel erfgoed ook opgenomen in de provinciale Kwaliteitskaart van de Visie Ruimte en Mobiliteit (i.h.b. bij thema Identiteitsdragers en Landschap). In deze integrale kaart - en in de meer uitgewerkte gebiedsprofielen voor ruimtelijke kwaliteit - zijn de richtlijnen van de Regioprofielen Cultuurhistorie en de waarden van Topgebieden Cultureel Erfgoed verwerkt. Met de vaststelling van de Visie Ruimte en Mobiliteit (juli 2014) zijn daarom de Regioprofielen Cultuurhistorie en de Topgebieden Cultureel Erfgoed als sectoraal beleidsinstrument komen te vervallen.