Verbreiding jonge duinen aan het oppervlak
Vanaf de Late Middeleeuwen tot aan de 19e eeuw stoof op de Nederlandse kustvlakte een duincomplex op, gevormd door de wind. De dikte van de zandlaag varieert van enkele tot tientallen meters, waarbij het oppervlak vaak sterk geaccidenteerd is. Om kaarttechnische redenen is de verbreiding van de Jonge Duinen ten noorden van Monster als een verbreidingslijn aangegeven, en wordt er ‘door de Jonge Duinlaag’ heen gekeken.
Alle Jonge Duinafzettingen komen aan het oppervlak voor. Meestal komen in de Jonge Duinen geen vondsten van archeologische betekenis voor, maar de Jonge Duinen vormen wel een beschermende laag voor de onderliggende strandwalzanden.
Verwachtingswaarde (zie ook kaart 1b. Archeologie waarden)
Jonge Duinen hebben een lage tot zeer lage verwachtingswaarde vanwege het feit dat ze zeer recent gevormd zijn tussen circa 1100 en 1800 na Chr. en dikten bereiken van enkele tot meer dan 30 meters. Disclaimer: wanneer de diepte van bodemingrepen de dikte van de Jonge Duinlaag overschrijdt, geldt dezelfde verwachtingswaarde als van de strandwallen en strandzanden.