Toelichting diepteklassen archeologie

Op provinciale schaal is een indeling in diepteklassen gemaakt. op vijf verschillende niveaus:

  1. maaiveld / oppervlak
  2. 0-3 meter onder maaiveld
  3. 3-5 meter onder maaiveld
  4. dieper dan 5 meter onder maaiveld
  5. basis van Holoceen afzettingen, ruim dieper dan 5 meter onder maaiveld

Deze diepteklassen geven meer inzicht in de complexe opbouw van de Zuid-Hollandse bodem, en laten bijvoorbeeld zien dat zich onder oude stads- of dorpskernen dieper liggende stroomgordels (met verwachtingswaarde) kunnenvoorkomen.

Ophogingen maaiveld

Recente antropogene ophogingen zijn niet in het kaartbeeld opgenomen, zoals bijvoorbeeld in het Rotterdamse havengebied. Voor actuele ophogingsgegevens kunt u gebruik maken van het DINO loket (www.dinoloket.nl/ondergrondmodellen), waar een verticale doorsnede en een kaart ‘dikte van de eenheid’ kunt vinden. Deze bieden inzicht in de verbreiding en dikte van de ‘recente antropogene afzettingen’.

Informatie over bodemafzettingen en relatie met archeologische verwachtingswaarde

Alle legenda-eenheden zijn verbonden met een hoge of lage archeologische verwachtingswaarde. Hieronder staat per legenda-eenheid de relatie tussen type bodemafzetting en de verwachtingswaarde..

Zeeafzettingen

Alle Oude Zeeafzettingen met Veen, en Oude Zeeafzettingen op Strandzanden krijgen een redelijk hoge tot hoge waardering vanwege afzettingen van de zee uit meerdere fasen in de afgelopen vijfduizend jaar. De archeologische resten die op deze afzettingen kunnen worden gevonden dateren vanaf de Steentijd, Bronstijd, IJzertijd en/of Romeinse Tijd.

Alle overige Oude Zeeafzettingen en Jonge Zeeafzetttingen krijgen een lage tot zeer lage waardering vanwege de uiterst lage trefkans op archeologische sporen die met bewonings- of landgebruiksmogelijkheden samenhangen.

Duinen en strandzanden

Zowel Strandwallen, strandwalzand als Strandzanden worden redelijk hoog tot hoog gewaardeerd, strandwallen bieden kansen voor bewoningsmogelijkheden vanwege hun relatief hoge ligging. Strandzanden worden redelijk hoog gewaardeerd voor landgebruiksmogelijkheden samenhangend met hun relatief lage ligging achter de strandwal.

Jonge Duinen hebben een lage tot zeer lage waarde vanwege het feit dat deze laag zeer recent gevormd is tussen het jaar 1100 en 1800 na Chr. en dikten bereikt van enkele tot meer dan 30 meters. Disclaimer: wanneer de diepte van bodemingrepen de dikte van de Jonge Duinlaag overschrijdt, geldt dezelfde verwachtingswaarde van de strandwallen en strandzanden.

Stroomgordels/geulafzettingen

Stroomgordels/geulafzettingen, incl. crevassen redelijk hoog tot hoog; In de Kenmerkenkaart wordt in deze eenheid onderscheid gemaakt in drie diepteklassen waarop deze waarde bereikt kan worden. Aanvullend geldt de verwachting dat de ondiep gelegen stroomgordels een hogere dichtheid aan bewoningssporen hebben, terwijl daarentegen de dieper gelegen stroomgordels een lagere dichtheid aan bewoningssporen hebben. De redelijk hoog tot hoge verwachting geldt ook voor de buffers die aan weerszijden van de stroomgordels en geulafzettingen beneden 3 m – maaiveld voorkomen ( zie toelichting ‘Buffers’)

Binnenmeren

In de ondergrond van Zuid-Holland zijn door nieuwe inzichten een tweetal Binnenmeren in het oosten en een binnendelta in de ondergrond van Delft aangetoond. Vooralsnog bij ontbreken van overtuigend vondstmateriaal krijgen deze fenomenen een lage verwachtingswaarde.

Rivierduinen

Rivierduinen, alle vier klassen, aan maaiveld (donken), 0-3 3-5, en -5 meter beneden maaiveld hebben een redelijk hoge tot hoge waarde, op grond van het gekarteerde grootschalige microreliëf van de rivierduincomplexen.

Komafzettingen

Komafzettingen en Komafzettingen met veen krijgen een lage tot zeer lage waardering vanwege de uiterst lage trefkans op archeologische sporen die met bewonings- of landgebruiksmogelijkheden samenhangen.

Oude Komafzettingen krijgen een redelijk hoge tot hoge waardering vanwege afzettingen van de rivier uit meerdere fasen in de afgelopen drieduizend jaar. De archeologische resten die op deze afzettingen kunnen worden gevonden dateren vanaf de IJzertijd en/of Romeinse Tijd.

Veen

Veen krijgt een lage tot zeer lage waardering vanwege de uiterst lage trefkans op archeologische sporen die met bewonings- of landgebruiksmogelijkheden samenhangen.

Dekzand

Dekzand krijgt een lage tot zeer lage waardering vanwege de uiterst lage trefkans op archeologische sporen die met bewonings- of landgebruiksmogelijkheden samenhangen.

Stads- en dorpskern

Redelijk hoge tot hoge waardering vanwege de menselijke activiteiten in de afgelopen duizend jaar.

Water

Geen waarde toegekend

Recente antropogene ophogingen zijn niet in het kaartbeeld opgenomen, zoals bijvoorbeeld in het Rotterdamse havengebied. Voor actuele ophogingsgegevens kunt u gebruik maken van het DINO loket (www.dinoloket.nl/ondergrondmodellen), waar een verticale doorsnede en een kaart ‘dikte van de eenheid’ kunt vinden. Deze bieden inzicht in de verbreiding en dikte van de ‘recente antropogene afzettingen’.