Landgoedbiotoop

Historische landgoederen in Zuid-Holland zijn van grote betekenis voor de omgeving. Ze vormen met hun groene en statige karakter rustruimten in het stedelijk gebied. Om er voor te zorgen dat dit unieke culturele erfgoed niet verloren gaat, heeft de provincie een zogeheten ‘landgoedbiotoop‘ ingesteld. Deze landgoedbiotoop bestaat uit:
- de kern van het landgoed: huis met tuin en/of park
- een bufferzone hierom heen: het zogenaamde blikveld
- waardevolle elementen zoals: zichtlijnen, panorama's, weg of waterloop waaraan het landgoed ligt.
NB. Niet alle elementen komen bij elke locatie voor.
De onderscheiden landgoedbiotopen - in totaal circa 110 - kunt u via de I-knop (boven de kaart) aanklikken in de kaart, voor een korte beschrijving.

Beleid
De provincie wil de waarden van de historische landgoederen integraal meewegen in ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingprocessen. Dit provinciaal belang wordt geborgd aan de hand van een ‘landgoed- en kasteelbiotoop’ in de provinciale Verordening Ruimte.

Meer hierover kunt u vinden via de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (par. 3.5 Instandhouding en versterking van het cultureel erfgoed) en uitgewerkt in de Verordening Ruimte (artikel 2.3.6 Bescherming landgoed- en kasteelbiotoop). Met deze regel gaat de ontwikkeling niet op slot, wel zijn eventuele bebouwing of andere ontwikkelingen aan regels gebonden. Van nieuwbouw kan alleen sprake zijn in het geval van versterking of verbetering.
NB. In geval van eventueel verschil in weergave van de landgoedbiotoop tussen de kaart van de Cultuurhistorische Atlas en de kaart van de Verordening Ruimte is de laatste doorslaggevend.

Meer informatie
Meer informatie over het provinciaal beleid voor landgoederen (zones en biotopen) is te vinden via: landgoederen. Hier is ook een uitgebreide beschrijving van landgoedbiotopen en landgoedzones opgenomen: zie 'documentvenster' in rechterkolom: pdf-document "Rapport Beek en Kooiman, delen A en B”.