De nog zichtbare kasteelterreinen in de provincie zijn van grote betekenis voor de cultuurhistorie van Zuid-Holland. Ook vormen ze veelal - als met hun groene karakter - rustruimten in het stedelijk gebied. Om er voor te zorgen dat dit unieke culturele erfgoed niet verloren gaat, heeft de provincie een zogeheten ‘kasteelbiotoop‘ ingesteld.
De kasteelbiotoop bestaat uit: - het kasteel/kasteelterrein zelf, in de vorm van ruïne, muurrestanten, een of meer bijgebouwen, omgracht terrein e.d.
- het blikveld, de benodigde ruimte om het kasteel/kasteelterrein te kunnen ervaren
- de basisstructuur waar het kasteel/kasteelterrein aan gekoppeld is: waterloop, weg, of beide
- het eventuele koppelstuk en eventuele open ruimte tussen de kasteellocatie en de basisstructuur (bv. laan, grasveld)
- de hoofdlijnen van de oorspronkelijke landschappelijke context
- de restanten van een eventuele buitenplaatsperiode, voor zo ver ruimtelijk gerelateerd aan de kasteellocatie
NB. Niet alle elementen komen bij elke locatie voor.
De onderscheiden kasteelbiotopen - totaal circa 30 - kunt u via de I-knop (boven de kaart) aanklikken in de kaart, voor een korte beschrijving.
Beleid
De provincie wil de waarden van de historische kasteelterreinen integraal meewegen in ruimtelijke ordenings- en ontwikkelingprocessen. Dit provinciaal belang wordt geborgd aan de hand van een ‘kasteel- en landgoedbiotoop’ in de provinciale Verordening Ruimte.
Meer informatie
Meer informatie over het provinciaal beleid voor historische kasteelterreinen is te vinden via: landgoederen. Hier is ook een uitgebreide beschrijving van kasteelbiotopen opgenomen: zie 'documentvenster' in rechterkolom: pdf-document "Rapport Beek en Kooiman, delen A en B”.