Erfgoedlijnen

Een erfgoedlijn is een geografische structuur die meerdere monumentale stippen met één gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot een streep of lijn op de kaart. Erfgoedlijnen zijn als zodanig kenmerkende ensembles van erfgoed, landschap en water die beschikken over een groot recreatief-toeristisch potentieel. Een erfgoedlijn bestaat dus uit objecten die deel uitmaken van een groter geografisch geheel, met een gezamenlijk verhaal dat belangrijk is voor de geschiedenis van Zuid-Holland. Vaak vormen ze met het omringende landschap, water en natuur een ensemble dat door velen herkend wordt. Er zijn in totaal zeven erfgoedlijnen:
- Landgoederenzone
- Waterdriehoek
- Atlantikwall
- Oude Hollandse Waterlinie
- Limes
- Trekvaarten
- Goeree-Overflakkee.

Meer informatie en een filmpje over de zeven erfgoedlijnen.

Beleid
Binnen de erfgoedlijnen is het beleid gericht op beleving en benutting van de specifieke cultuurhistorische waarden. Dit is uitgewerkt in de Beleidsvisie en het Uitvoeringsprogramma Cultureel Erfgoed. De provincie werkt hierbij samen met erfgoedinstellingen, gemeenten en ondernemers.

Er is geen afzonderlijk beschermingsregime voor de erfgoedlijnen als zodanig. Het ruimtelijk beleid voor de erfgoedlijnen richt zich op de continuïteit van hun karakter, door behoud en versterking van de binnen de erfgoedlijnen gelegen waarden, op basis van de provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit (i.h.b. par. 3.5 Instandhouding en versterking van het cultureel erfgoed en par. 4.3.5 Archeologie) en de Verordening Ruimte (i.h.b. par. 2.2 Regels voor ruimtelijke kwaliteit).